Kuchnia

BÓŁKI

Pieczony Chlebek ziołowy
Taki Chlebek ze świeżymi ziołami to świetny dodatek do różnych dań i sałatek. Idealny na różne uroczystość, zamiast zwykłego chleba, jak również na drugie śniadanie. Doskonały i prosty przepis, spróbuj sama.
10 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 600 g mąki pszennej
• 300 g wody
• 40 g drożdży świeżych
• ½ łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki soli
• 50 g oleju
Składniki na masę ziołową:
• 2 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 1 pęczek natki pietruszki
• 10 g liści bazylii
• 60 g masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na masę ziołową, przekładamy do blendera i blendujemy 3 minuty. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.
2. Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30cm na 40 cm.
4. Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm.
5. Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
6. Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C.
7. Chlebek gotowy.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation