Kuchnia

PIEROGI nie tylko ruskie

Pierogi z kasza gryczana i twarogiem

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki, plus do podsypywania
125 ml wrzącej wody
125 ml zimnego mleka
1 łyżka oleju
1 jajko
szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.

Składniki farszu:

200 g kaszy gryczanej
300 g twarogu
2 cebule
jajko
łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz

Dodatkowo: cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju do polania pierożków

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. przestudzić. Cebule obrać, pokroić drobno w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju, przestudzić. Kaszę wymieszać z rozdrobnionym twarogiem, dodać cebulę. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Dodać lekko roztrzepane jajko, wymieszać.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wykładać na talerze, podawać z cebulką zeszkloną na oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation