Kuchnia

desery

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką | Słodkie Gotowanie

Ilość porcji: 1 foremka 22x22

Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Składniki
CIASTO:
180 g mąki pszennej uniwersalnej
120 g płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g białego cukru
50 g cukru trzcinowego
180 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

KREM:
500 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
2 łyżki skórki z cytryny (ok. 2 duże cytryny)
120 ml soku z cytryny (ok. 2 duże cytryny)
2 jajka L

WYKONANIE
Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach zbliżonych do 22x22 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp mąką.
W dużej misce wymieszaj wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól, sodę i cukier. Dodaj pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Najlepiej zrób to w misie miksera i mieszaj za pomocą łopatki. Lub pokrój nożem ile się da a resztę zagnieć jak najszybciej. Mieszaj do połączenia składników.
Większą część ciasta wyłóż na spód foremki i piecz przez 15 minut. Pozostałą część ciasta zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika.
Teraz przygotuj krem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wylej na upieczony spód. Zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation