Kuchnia

dieta

DIETETYCZNE TRUFELKI

Składniki:

1 szklanka mleka, 2 łyżki kakao, 6 łyżek otrębów owsianych, 6 łyżek otrębów pszennych, słodzik (w wersji mniej dietetycznej może być cukier), aromat

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy słodzik (ja miałam słodzik w płynie, dałam 1 łyżeczkę, która odpowiada ½ szklanki cukru), dodajemy ulubiony aromat (ja najbardziej lubię rumowy). Podgrzewamy wszystko mieszając dokładnie. Jak jest już ciepłe, wsypujemy otręby owsiane i pszenne, mieszamy i gotujemy do momentu, aż otręby napęcznieją a masa stanie się gęsta. Zestawiamy z palnika i jak się trochę wystudzi formujemy w rękach kulki. Gotowe trufelki można obtoczyć w kakao albo w zmielonych migdałach. Wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation