Kuchnia

Smaki Italii

Koszyczek z Parmezanu z cykorią

Koszyczek:
10 g mąki kukurydzianej
40 g startego Parmezanu

Mieszam starty ser z mąką. Wykładam na dno foremki o średnicy około 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez 4-5 minuty. Wyjmuję z piekarnika i przekładam na odwróconą miseczkę. Czekam do zastygnięcia, uzyskując kształt koszyczka.

Sałatka:
1 cykoria, oczyszczona, z usuniętym gorzkim głąbem
2 plasterki smażonego, chudego boczku
4 kosteczki sera gorgonzola
2 suszone pomidory w oliwie
świeżo zmielony czarny pieprz
mak do dekoracji
Sos vinegret: zmieszane: 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, 6 łyżeczek oliwy z oliwek, sól morska.
W koszyczku układam cykorię, boczek, gorgonzolę i suszone pomidory. Posypuję pieprzem i makiem. Przed samym podaniem sałatkę polewam sosem vinegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation