Kuchnia

Przepisy

Polędwiczki w sosie kurkowym | Z miłości do gotowania

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
musztarda sarepska
250 g kurek
1 cebula
szklanka słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z polędwicy ściągamy błonę i kroimy ją na kotlety o grubości około 1,5-2 cm. Każdy kotlet rozbijamy ręką (polędwica jest zbyt delikatna na tłuczek) z obu stron. W żadnym wypadku nie solimy, ponieważ mięso zrobi się twarde jak podeszwa. Kotlety smarujemy z każdej strony cienką warstwą musztardy i smażymy na rozgrzanym oleju około 2-3 minut z każdej strony.
Sos kurkowy: cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy. Kurki dokładnie czyścimy z piasku, bardzo duże kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości. Dorzucamy do cebuli i razem dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy oba rodzaje śmietany, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 10 minut, żeby sos przeszedł aromatem kurek.
Wykładamy polędwiczki na talerze i polewamy sosem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation