Kuchnia

Keto diet

pasztet z cukinii
Składniki:
2 kg cukinii (5 sztuk, każda około 30 cm)
300 g marchewki (3 sztuki)
300 g cebuli (4 sztuki)
4 duże ząbki czosnku
100 g mąki owsianej
4 duże jajka
1/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie olej z awokado)
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki suszonej papryki chilli
Świeże zioła
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej melisy
1 łyżka oregano
1 łyżka lubczyku
2 łyżki bazylii
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
Blacha-duża keksówka
Papier do pieczenia
Całość:
Kcal: 2380
Białko: 80 g
Węglowodany: 153 g
Tłuszcz: 181 g
Jak przygotować pasztet z cukinii?
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić na 15 minut i mocno odcisnąć.
Marchew zetrzeć na tarce. Cebule posiekać w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć.
Do startych warzyw dodać jajka, mąkę, posiekane zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Pasztet piec 20 minut w temperaturze 190 po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Wierzch pasztetu powinien być przypieczony.
Odstawić aby wystygł.
Najlepiej kroi się następnego dnia, kiedy ostygnie i stężeje w lodówce.
Przechowywać w lodówce zawinięty w papier.
Można go zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation