Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Biszkopt z kremem, mak i kokos
składniki:
na biszkopt (blaszka ok.23x32cm):
– 6 jajek
– 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki cukru
Piekarnik ustawić na 170 st. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ze szczyptą soli), pod koniec dodając stopniowo po łyżce cukru i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Odłożyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać delikatnie po jednym żółtku, a następnie po łyżce przesianej i zmieszanej ze sobą mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na ok. 30 -40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.
na warstwę makowo- kokosową:
– 6 białek ( żółtka zachować do kremu)
– 3/4 szklanki cukru
– szklanka maku (teraz używam zmielonego, sparzonego i odsączonego, można kupić gotowy, zmielony. Ale może być również niezmielony, będzie chrupiąco)
– 150 g wiórków kokosowych (odłożyć dwie łyżki do posypania ciasta)
Białka ubić na sztywno (z odrobiną soli), pod koniec dodając po łyżce cukru. Odłożyć mikser i dodawać na zmianę po łyżce maku i wiórków, mieszając po dodaniu każdej porcji delikatnie, by piana nie opadła.
Przełożyć masę do tej samej (albo takiej samej) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st przez 40 minut.
na krem :
-kostka masła
– 0,5 litra mleka
– trzy łyżki mąki pszennej
– trzy łyżki mąki ziemniaczanej
– 6 żółtek
– 3 czubate łyżki cukru waniliowego lub zwykłego z dodatkiem wanilii
Mąkę, żółtka i cukier rozmieszać dobrze ze szklanką zimnego mleka. Resztę mleka zagotować. Dodać zimną mieszankę intensywnie wszystko mieszając, zagotować i zdjąć z ognia. Masa powinna być gęsta. Ostudzić do temperatury pokojowej (nie w lodówce).
Masło rozetrzeć na puch płaską końcówką miksera. Dodawać po łyżce ostudzony budyń, aż do połączenia się składników na puszysty krem.
na poncz:
– dwie szklanki przegotowanej, ostudzonej i osłodzonej (ok. 2 łyżki cukru) wody z dodatkiem soku z połówki cytryny i ew. kieliszka spirytusu lub wódki
polewa:
2 łyżki masła zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany kremówki lub mleka
do przełożenia:
wiśnie (z konfitury, nalewki lub kilka łyżek kwaśnego dżemu)
Biszkopt przekroić na dwa blaty, spodni nasączyć połową ponczu. Wyłożyć na niego wiśnie lub dżem, rozsmarować. Dać połowę kremu, rozsmarować, przykryć ciastem makowo-kokosowym. Wyłożyć drugą część kremu i drugi blat biszkoptowy. Nasączyć ponczem. Polać polewą. Wiórki kokosowe podprażyć na łyżce masła na patelni (uwaga, łatwo je przypalić) do uzyskania złotego koloru.
MA==