Zwierzęta

Moje zwierzęta

Składniki:

1 cały królik
2 szklanki maślanki
kilka łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
majeranek
tymianek
sól, pieprz
kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
4-5 małych cebulek dymek lub 2 duże cebule
ok. 15 cm selera naciowego
kilka gałązek natki pietruszki
150 g kurek
1-2 łyżki masła
1. Królika dzielimy na części, tzn. odcinamy nogi, a korpus kroimy na mniejsze części. Zalewamy maślanką i odstawiamy na całą noc do lodówki.

2. Królika płuczemy z maślanki, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie obsmażamy królika po 1-2 minuty z każdej strony.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy ziele angielskie, pieprz czary ziarnisty, liście laurowe, umyte i pokrojone warzywa wraz z częściami królika. Kurki chwilę podsmażamy na maśle. Wykładamy je na wierzch potrawy. Całość podlewamy 1 szklanką wody, oprószamy solą i pieczemy ok. 60 minut w 180 st. pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę z naczynia i podpiekamy jeszcze ok. 10 minut.

Królik pieczony z warzywami i kurkami (2) Królik pieczony z warzywami i kurkami (3)

Mięso podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation