Kuchnia

deserki

Wstążki naleśnikowe ze śmietaną i owocami
100 g mąki pszennej
250 ml mleka kokosowego (lub mleka krowiego)
2 jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
40 g roztopionego masła (lub oleju roślinnego)
PRZYKŁADOWE DODATKI:
cukier puder
200 g posłodzonej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego lub serek homogenizowany lub krem budyniowy
owoce: maliny, jagody, borówka amerykańska
mus z przetartych owoców
dekoracja: wiórki z kokosa, mięta
NIE WYGASZAJ
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiać mąkę, dodać mleko (kokosowe należy wcześniej troszkę podgrzać aby stało się bardziej wodniste), dodać jajka, cukier, sól i masło (lub olej). Zmiksować lub energicznie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Odstawić pod przykryciem na pół godziny.
Rozgrzać dużą patelnię do smażenia naleśników, wlać pierwszą porcję ciasta i smażyć naleśnika raz przewracając. Na tagliatelle naleśnikowe można usmażyć trochę grubsze naleśniki.
Naleśniki zwijać w ruloniki, kroić na paski i układać na talerzach. Posypać cukrem pudrem, polać musem z owoców lub śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Posypać owocami i udekorować miętą. Jeśli chcesz naleśniki posypać wiórkami z kokosa, zetrzyj go na drobnej tarce lub użyj gotowych wiórków kokosowych.
WSKAZÓWKI
Jako dodatek do naleśników świetnie sprawdzą się wszelkie musy z przetartych owoców.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation