Kuchnia

deserki

Brownie bez pieczenia - przepis

Masa daktylowa:

300 g suszonych daktyli bez pestek
180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
80 g kakao
szczypta soli
Polewa:

20 g kakao
1 łyżka masła orzechowego, gładkiego
ok. 3 łyżek syropu klonowego lub z agawy
Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na 20 minut. Następnie odsączyć na sitku.
Daktyle, zmielone migdały, kakao i szczyptę soli zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę. (Można użyć również blendera. Używając blendera należy najpierw zmiksować daktyle, a następnie dodać zmielone migdały, sól, kakao i zagnieść ręką).
Dodać posiekane orzechy i zagnieść.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować dłońmi prostokąt (u mnie o wymiarach ok. 21x 14 cm i wysokości 2 cm).
Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotować polewę. Kakao, masło orzechowe i syrop przełożyć do miseczki wymieszać łyżką na gładką masę.
Polewę wyłożyć na masę daktylową. Ciasto pokroić na małe kawałki (u mnie ok. 3x 4 cm). Brownie można ozdobić według uznania świeżymi owocami lub orzechami.
Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation