DIY - zrób to sam

DIY

Curry z cukinią i krewetkami | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI
2 PORCJE
125 g krewetek
1 łyżka sosu sojowego
1/2 cukinii
2 łyżki czerwonej pasty curry
200 ml mleka kokosowego
200g pomidorów z puszki lub 1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu rybnego
olej kokosowy
bazylia
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Krewetki rozmrozić, oczyścić, osuszyć i wymieszać z sosem sojowym.
Cukinię pokroić w kosteczkę i podsmażyć, najpierw na suchej patelni, potem dodać łyżeczkę oleju. Odłożyć na talerz.
Na patelnię włożyć pastę curry, łyżkę oleju i chwilę podsmażać. Dodać mleko kokosowe oraz zmiksowane pomidory z puszki bez skórek (lub świeży zmiksowany bez skórki i nasion) i zagotować.
Doprawić solą oraz pieprzem i dodać starty czosnek oraz sos rybny. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut.
Włożyć krewetki i gotować przez pół minuty, dodać podsmażoną cukinię oraz liście bazylii. Gotować jeszcze przez około pół minuty. Podawać z ugotowanym ryżem.
PROPOZYCJA PODANIA
100 g ryżu jaśminowego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation