DIY - zrób to sam

DIY

Zielone curry z krewetek - przepis
Składniki:
krewetki 200 g
brokuły 200 g
cukinia 300 g
fasolka szparagowa 1 garść
cebula dymka 20 g
papryczki chilli b.d.
czosnek 5 g
mleczko kokosowe 400 ml
mąka kukurydziana 2 7⁄10 g
pasta curry zielona 12 g
sos sojowy 15 ml
olej 15 ml

2 porcje)
200g krewetek mrożonych,
200g brokułów,
½ średniej cukinii,
garść fasolki szparagowej,
1 cebulka dymka, kawałek papryczki chili (wg uznania),
1 ząbek czosnku,
1 mała puszka mleka kokosowego (u mnie mleko light),
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
½ słoiczka zielonej pasty curry (2 czubate łyżeczki),
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka oleju

Krewetki rozmrozić, obrać z ogonków.
Cebulkę dymkę, chili (bez pestek) i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki.
W woku lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, czosnek, fasolkę i brokuły (mrożonych warzyw nie trzeba wcześniej rozmrażać). Smażyć na niedużym ogniu kilka minut, mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać cukinię i smażyć jeszcze z 2 minuty. Następnie wrzucić krewetki, dodać mleko kokosowe, pastę curry i sos sojowy. Gotować 2 minuty, następnie wlać mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem albo makaronem ryżowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation