Kuchnia

Zupy

ZUPA DYNIOWA Z GRUSZKĄ I IMBIREM

1 dynia hokkaido – waga ok do 1 kg
2 duże gruszki
1 cm kawałek świeżego imbiru
1/3 łyżeczki płatków chili
1 cebula
2 zabki czosnku
1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
sól, pieprz, czerwona słodka paryka
oliwa lub masło klarowane

Dynie myję, usuwam pestki i kroję w grubą kostkę im mniejsze kawałki tym szybciej sie ugotuje. Cebulę i czosnek oraz imbir kroję w drobną kostkę.
Na patelni przesmażam krótko cebulę ze szczyptą soli dodaję czosnek imbir, tymianek oraz chili. Jak tylko zaczną pachnieć dorzucam dynię.
Smażę wszytsko razem przez 1-2 minuty a następnie zalewam wodą, tak aby zakryła warzywa. Przykrywam i gotuję na średnim ogniu 15 minut.

W tym czasie z gruszek usuwam gniazda nasienne i kroję na kawałki. Dorzucam do garnka, gotuję kolejne 5-10 minut w razie potrzebuy dolewam wody.
Całość przekładam do stojącego miksera lub rozdrabniam ręcznym blenderem. Wlewam spowrotem do garnka. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewam gorącej wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem, zagotowuję.

Podaję z kleksem jogurtu posypaną listkami tymianku. Z grzankami czy prażonymi pestkami dyni będzie równie smaczna.
Smacznego...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation