Kuchnia

Kuchnia

„Gargamel” wg siostry Anastazji

Ciasto piernikowe:

250 g masła
6 jajek
1/2 szkl. cukru pudru
200 g płynnego miodu
1 op. przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki żytniej
100 g posiekanych orzechów
Wkładka jabłkowa:

3-4 jabłka
3/4 szkl. cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jajka
200 g bakalii (posiekane grubo orzechy, rodzynki)
Masa:


250 g masła
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 op. cukru wanilinowego (16g)


Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do jasnej i puszystej masy dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec, zmniejszając nieco obroty miksera, naprzemiennie dodajemy miód oraz obie mąki przesiane razem z sodą i przyprawą do piernika – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy.

W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy z ciastem piernikowym, delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto dzielimy na połowę i rozkładamy do blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do tzw suchego patyczka).

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około pół godziny.

Po tym czasie do jabłek z cukrem dodajemy żółtka, bakalie oraz mąkę wymieszaną z sodą, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Masę dzielimy na dwie części.

Na jednym blacie piernikowym rozprowadzamy połowę masy. Przykrywamy wkładką jabłkową. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy drugim blatem piernikowym. Dekorujemy polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation