Kuchnia

Kuchnia

Paluchy z pesto i suszonymi pomidorami


Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego
5 sztuk suszonych pomidorów
100 g sera mozarella
1 rozmącone jajko
czarnuszka, kminek bądź ulubione zioła do posypania
pesto (można zastąpić gotowym ze słoiczka)

duży pęczek bazylii
8 g ziaren słonecznika
20 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
paluchya

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki pesto dokładnie zmiksować blenderem.

Jeden płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Wyłożyć pesto i rozsmarować po całym cieście (patrz zdj.). Suszone pomidory drobno pokroić. Rozsypać na pesto. Mozarellę zetrzeć na tarce. Posypać wierzch ciasta. Wszystko przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i dobrze docisnąć. Tak złączone ciasto pokroić w pasy. Każdy pasek delikatnie skręcić i przeciąć na pół. Końcówki dobrze docisnąć. Spiralki ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziołami.



Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 C przez ok.15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation