Kuchnia

bananowa utylizacja

MUFFINY CZEKOLADOWO-BANANOWE - CookMagazine


Składniki na 12 szt:

220 g mąki pszennej
100 g cukru lub ksylitolu
3 bardzo dojrzałe banany (mogą być z czarną skórką)
2 jajka
120 ml oleju lub oliwy z oliwek
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy mikserem z olejem lub oliwą z oliwek, jajkami i cukrem lub ksylitolem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy łyżką do połączenia składników (nie za długo, bo muffiny będą twarde). Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 15 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation