Kuchnia

Ryby

Ryba po japońsku

około 1 kg filetów z miruny
2 jajka
bułka tarta
1 słoik korniszonów
1 słoik papryki konserwowej
2 duże cebule
sól, pieprz
cytryna
Zalewa:

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
4 łyżki keczupu
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
sól, pieprz
Filety z miruny dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy je niewielką ilością soku z cytryny. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy do przestudzenia.

Cebulę kroimy w piórka.

Paprykę oraz ogórki kroimy na paseczki.


W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

W salaterce układamy naprzemiennie rybę oraz warzywa (za pierwszym razem układałam poszczególne składniki warstwami, ale zdecydowanie lepiej smakuje jeśli warzywa zmiesza się ze sobą). Całość zalewamy lekko przestudzoną zalewą.

Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation