Kuchnia

kuchnia

Pieczarki balsamico
Pieczarki balsamico – z dodatkiem octu balsamicznego i czosnku, posypane siekaną pietruszką lub kolendrą – idealny dodatek do obiadu albo kolacji na ciepło lub zimno. Mogą stanowić samodzielną przekąskę do podjadania np. w czasie oglądania filmu. Są też dobre do wcinania z kanapką posmarowaną pastą z awokado. Takie zestawienie jest szczególnie popularne wśród moich wege kolegów z Instagrama, ależ tam pięknych zdjęć kanapkowych wariacji z pieczarką!
Pieczarki balsamico można smażyć na mocno rozgrzanej patelni lub piec w bardzo rozgrzanym piekarniku. Drugi sposób obróbki to większe ryzyko puszczenia soku, pieczarki stają się mokre i nie tak jędrne, jednakowoż – równie pyszne. Na zdjęciach wersja z piekarnika właśnie.

Pieczarki balsamico – składniki :
500 g pieczarek, najlepiej małych
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła do smażenia
łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
łyżka wody
ew. pół łyżeczki tymianku (nie przepadam – nie daję)
świeżo zmielony pieprz do posypania
Pieczarki balsamico – przepis:
Jeśli pieczarki są większe nić 3 cm – przekroić je na połówki, jeszcze większe – na ćwiartki. Przełożyć do miski, oprószyć grzyby słodką papryką, wymieszać.
Na dużej patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić grzyby i smażyć mieszając minutę – dwie. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć wszystko jeszcze pół minuty.
Na patelnię wlać ocet, wsypać cukier, wodę i ew. tymianek. Podgrzewać mieszając by pieczarki pokryły się dodatkami. Płyn powinien zredukować się mniej więcej o 1/3. Osolić, wymieszać i zdjąć z patelni.
W przypadku przygotowania pieczarek w piekarniku – do rozgrzanego do 210 stopni pieca włożyć brytfankę z grzybami polanymi sosem sporządzonym z pozostałych składników, bez soli. Piec 15 minut. Osolić przed podaniem.
Posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation