Kuchnia

Smakolyki

Wiejska tarta z kiełbasą, cebulą i pieczarkami.

Składniki:

Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ew. 1 łyżka zimnej wody
Dodatkowo:
masło lub margaryna do wysmarowania formy
obciążenie (sucha fasola, groch lub ceramiczne kulki)
Farsz:
2 jajka
100 ml śmietany 18%
3 średnie cebule
1 łyżka oleju lub masła
150 g chudego wędzonego boczku
250 g pieczarek
małe pęto kiełbasy
60 g sera mozarella (można zastąpić żółtym serem)
sól
pieprz





Kruche ciasto:

1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone na małe kawałeczki masło, wbijam jajko i wsypuję sól. Składniki wyrabiam rękoma do powstania gładkiego ciasta. W razie gdyby składniki nie chciały się ze sobą połączyć, były zbyt sypkie wlewam odrobinę zimnej wody i dalej zagniatam. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia. Z ciasta formuję kulę i owijam w folię spożywczą, po czym wkładam na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.

2. Formę na tartę o średnicy 26 cm (mogą być też dwie mniejsze formy o średnicy 13 cm) smaruję cienko masłem. Schłodzone ciasto wałkuję na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy ciastem) i przekładam do przygotowanej formy. Dociskam ciasto do dna i boków naczynia, nakłuwam widelcem.

3. Na ciasto kładę papier do pieczenia, wysypuję groch lub ceramiczne kulki i tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę około 15 minut.

4. Po tym czasie wyjmuję formę z pieca, ostrożnie zdejmuję papier z grochem i piekę jeszcze bez obciążenia około 13 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam.


Nadzienie:

1. W miseczce umieszczam śmietanę, jajka i startą mozarellę i dodaję przyprawy. Całość roztrzepuję widelcem.

2. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodaję drobno pokrojony boczek i kiełbasę, smażę kilka minut. Doprawiam do smaku i odstawiam do ostudzenia.

3. Pieczarki myję, kroję w półplasterki i również podsmażam aż odparuje z nich woda.

4. Upieczone ciasto napełniam przestudzonym farszem - cebulą z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Całość zalewam masą śmietanowo-serową, powierzchnię wyrównuję łyżką. Formę wkładam do nagrzanego do 190*C piekarnika i zapiekam ok. 30 minut.

5. Tartę podaję na ciepło lub zimno pokrojoną na trójkąty. Najlepiej smakuje na ciepło podana ze szklanką zimnego kefiru lub maślanki. Tarta smakuje zarówno na świeżo jak i następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation