Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa cebulowa


Składniki:

6 dużych cebul
1 korzeń pietruszki
1 większy ziemniak
1 mały seler
łyżka masła
3 szklanki wody
sól
pieprz
pół szklanki białego wina wytrawnego – opcjonalnie
2 łyżki gęstej śmietany lub mascarpone
tarty ser np. parmezan, cheddar
bagietka
łyżka oliwy

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy do miękkości ma łyżce masła, uważając aby się nie przypaliła, pod koniec smażenia możemy dodać wino, które nada potrawie bardziej wytrawnego smaku. Pietruszkę, ziemniaka i seler obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze części, wkładamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy sól i pieprz (ewentualnie można dodać 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy, które wyjmujemy, gdy warzywa zmiękną). Podsmażoną cebulę dodajemy do wywaru i całość miksujemy na krem. Na koniec dodajemy śmietanę lub mascarpone i jeszcze raz miksujemy.

Bagietkę kroimy w niewielkie kromki i obsmażamy z obu stron na oliwie tak, aby się zarumieniła.

Zupę rozlewamy do miseczek, kładziemy grzankę i posypujemy startym żółtym serem. Możemy zupę zapiec w 200′, ale nie jest to konieczne, gdyż ser rozpuści się od temperatury zupy.

Zupa cebulowa z grzankami fantastycznie komponuje się z dodatkiem natki pietruszki.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation