Kuchnia

sosy

Sos koperkowy

Składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego
1 pęczek koperku
1/2 szklanki śmietanki 30%
ok. 1/2 szklanki wody, czosnek, sól, pieprz
Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilkę zasmażamy (nie rumienimy). Wlewamy zimny rosół lub bulion i 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Wsypujemy koperek, mieszamy i chwilę gotujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy nieco wody. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i mielonym pieprzem, zagotowujemy i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation