Kuchnia

sosy

Przepis na domowy sos czosnkowy
Składniki:
2 ząbki czosnku
pół szklanki jogurtu naturalnego - 6 łyżek
4 łyżki majonezu
zioła prowansalskie
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Z podanych składników otrzymasz około 300 ml sosu. Aby było Wam łatwiej... taka ilość sosu starczy na dwie średnie pizze lub 6 porcji frytek.

Zanim przystąpisz do robienia sosu zdecyduj jaką wersję wybierasz.
Łagodny - do sosu dajesz maksymalnie 1 nieduży ząbek czosnku.
Średni - dwa średniej wielkości ząbki będą idealne.
Ostry - trzy i więcej ząbków czosnku

Ja zazwyczaj daję nie więcej niż 2 średnie ząbki czosnku. Taki średnio ostry sos smakuje wszystkim domownikom.

Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Umieść w misce z jogurtem i solą., Zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj dobrej jakości majonez oraz szczyptę pieprzu. Sos jest gotowy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation