Kuchnia

Zupki

Turecka zupa z czerwonej soczewicy


Turecka zupa z czerwonej soczewicy soczewicy – składniki
250 gr czerwonej soczewicy
1 cebula
litr rosołu
1 marchewka
1 łyżka masła
sól i mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonej mięty lub do smaku
1 łyżka stołowa pasty paprykowej biber salcasi (ostrej lub łagodnej)
Turecka zupa z czerwonej soczewicy
Jak zrobić turecką zupę z czerwonej soczewicy
Na maśle usmażyć drobną pokrojoną cebulę, dodać zimnego rosołu, uprzednio umytą czerwoną soczewicę, marchewkę i gotować ok 40 min. Podczas gotowania dodać czubatą łyżkę pasty paprykowej. Zmiksować wszytko razem, dodać sól, suszoną miętę, trochę masła. Gotową zupę można polać podsmażoną na masełku czerwoną papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation