Święta i uroczystości

wielkanoc

Mazurek pomarańczowy

Kruche ciasto:

140g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
50g mąki krupczatki
50 g drobnego cukru
150g masła
1 jajko
1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
Konfitura pomarańczowa:

3 pomarańcze (średniej wielkości)
1 cytryna
200 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności cytrusów)
25ml likieru pomarańczowego lub cytrynowego
Lemon curd:

sok wyciśnięty i otarta skórka z 1,5 cytryny
1 żółtko
1 jajko
100 g cukru
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 plasterki masła
Kandyzowane plasterki pomarańczy:

1 pomarańcza
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
Ponadto: 70g masy marcepanowej, ewentualnie płatki migdałowe do dekoracjimazurek pomarańczowy 33

PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasto:

mąki: pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski, dodać mąkę krupczatkę, cukier (dobrze wymieszać sypkie składniki) i pokrojone w kostkę schłodzone masło i posiekać masło z mąką nożem
dodać esencję waniliową lub cukier waniliowy oraz wbić jajko i zagnieść szybko ciasto (ręcznie bądź używając odpowiedniej końcówki miksera)
powstałe ciasto zawinąć w folię aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki
przygotować formę o wymiarach ok 30×25 cm – wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
rozwałkować ciasto podsypujące je mąką krupczatką na grubość ok 3-5mm (może być cieńsze ale wtedy należy skrócić czas pieczenia) i wyłożyć nim przygotowaną formę (brzeg ciasta ma wystawać tylko lekko ponad spód)
podziurawić ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut aż uzyska złoty kolor.
Konfitura pomarańczowa:

pomarańcze i cytrynę umyć dokładnie po czym zetrzeć z nich skórkę tylko do białej warstwy (ta część cytrusów jest gorzka i konkurowałaby ze smakiem pomarańczy w konfiturze)
następnie obrać cytrusy pozbawiając kawałki błon i pestek i zmiksować w blenderze (mogą pozostać drobne kawałki)
zmiksowane cytrusy zasypać cukrem oraz wlać likier i gotować ok. 40-50 minut, do czasu aż woda odparuje, a całość przyjmie postać konfitury
na upieczony spód zetrzeć na grubych oczkach masę marcepanową i równomiernie rozprowadzić po czym wyłożyć powstałą konfiturę pomarańczową
Lemon curd:

w garnku umieścić sok wyciśnięty z cytryn, otartą z nich skórkę, cukier, jajko, żółtko, przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać (tak by nie było grudek)
powstałą miksturę zagotować, a następnie dodać plasterki masła i gotować jeszcze chwilę mieszając – jeśli powstały grudki przetrzeć sos przez sito lub zmiksować blenderem.
Połowę powstałego sosu cytrynowego wyłożyć na warstwę pomarańczową (resztę przechowywać do tygodnia czasu w lodówce, lemon curd można wykorzystać do kruchych ciastek lub biszkoptów do porannej kawy, jako wierch sernika, nadzienie babeczek, warstwę tortu cytrynowego lub na milion innych sposobów ;) )
Kandyzowane plastry pomarańczy:

dokładnie umytą pomarańczę pokroić na plasterki
do szerokiego garnka wlać wodę, wsypać cukier i całość zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru
wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu (podczas gotowania odwracać plasterki)
gotować przez 1 godzinę – lub trochę dłużej – pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powstanie gęsty i kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku.
gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia (można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce)
kandyzowanymi pomarańczami udekorować wierzch mazurka (dodatkowo można posypać go płatkami migdałów i cieniutkimi płatkami marcepanu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation