Kuchnia

Serniki

Sernik z malinami

Sezon na maliny trwa dość długo, praktycznie do pierwszych przymrozków, więc zdążycie zrobić jeszcze sernik z malinami. Mam nadzieję, że nie zanudzam Was sernikami :) Wilgotna warstwa serowa z orzeźwiającymi malinami otulona mocno kakaowym kruchym ciastem to bardzo udane połączenie.

Ciasto kakaowe:

3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
2 żółtka

Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, dodać masło i żółtka. Zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 3 części. Dwie z nich równo wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki.
Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.

Masa serowa:

500 g mielonego sera białego (dałam z wiaderka)
3 jajka
150 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml oleju

ok. 300 g malin
cukier puder do posypania wierzchu

Do miski wyłożyć ser, dodać całe jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i olej, krótko zmiksować. Wylać na podpieczony kakaowy spód. Na wierzch gęsto wyłożyć maliny (otworkami do góry). Z zamrażarki wyjąć pozostałe kakaowe ciasto, zetrzeć na tace na wierzch sernika.
Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 60 minut. Ostudzony sernik posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation