Kuchnia

Serniki

Sernik neapolitański - Przepis - WP Kuchnia
Składniki

200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
750 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego
1 szklanka cukru
3 jaja
1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 35 proc.
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czekolady gorzkiej
1 1/2 szklanki truskawek, mogą być mrożone lub odsączone z syropu
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Przepis

Ciasteczka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy. Czekoladą roztapiamy, najlepiej na parze. Truskawki blendujemy na puree. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy kolejno jaja. Stopniowo dolewamy śmietankę, miksując do połączenia składników, nie za długo. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i masę dzielimy na 3 części.

Do pierwszek części dodajemy stopioną czekoladę, do drugiej truskawki, a trzecią zostawiamy bez niczego. Na spód wykładamy najpierw warstwę czekoladową – rozsmarowujemy i przykrywamy ją masą waniliową. Na końcu wykładamy masę z truskawkami. Pieczemy około 70 minut w 160 stopniach. Na dnie piekarnika stawiamy dodatkowo płaskie naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik do temperatury pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation