Kuchnia

mięsa/kiełbasy/pasztety

Kurczak w maślance

Składniki na marynatę:

300 g maślanki Łowicz,
duży kawałek imbiru,
4 ząbki czosnku,
czerwona cebula,
łyżeczka chili w proszku,
3/4 łyżeczki gram masła,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 pęczka natki pietruszki.

Składniki na kurczaka i dodatki:

1 kg mięsa z nóżek kurczaka,
ryż basmati do podania,
10 dużych tortilli do podania.

Składniki na sos z czosnku niedźwiedziego:

opakowanie śmietany 18% Łowicz,
2 pęczki czosnku niedźwiedziego,
sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

1Zmiksować wszystkie składniki na marynatę. Nóżki kurczaka zalewam marynatą i odstawiam na minimum 2-3 godziny do zamarynowania, najlepiej na noc. Mięso z nóżek nabijam na duży szpikulec do pieczenia mięsa i piekę w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
2W trakcie można odcinać upieczone mięso i piec dalej.
3Śmietanę wymieszać z posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
4W tortille zawijać ryż, sos i mięso.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation