Kuchnia

Babeczki, ciasteczka, rogaliki . . .

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

SKŁADNIKI

100 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
200 g mąki pszennej
2 żółtka (w temp. pokojowej)
80 g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
30 ml alkoholu np. wódki
skórka otarta z dużej pomarańczy
50 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE

W misce utrzeć (mikser; końcówki do ubijania) masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodawać kolejno po żółtku, ciągle miksując. Następnie dodać skórkę pomarańczy.
Miksując na najmniejszych obrotach dodać przesianą mąkę, pod koniec miksowania wlać alkohol. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników i uzyskania delikatnie puszystego ciasta.
Ciasto będzie delikatne i miękkie. Bardzo ostrożnie przenieść je na wcześniej przygotowany kawałek folii spożywczej formując z niego wałeczek (średnica 5-6 cm). Uformowany wałeczek zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzony wałeczek pokroić ostrym nożem na plasterki o grubość 0,7-1 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciastka urosną; podzielić pieczenie na 2 tury). Pozostałe plasterki zostawić na drugą turę pieczenia i schować do lodówki.
Ciastka piec 15 minut, nabiorą koloru i delikatnie zrumienią się im boki. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce na 5 minut. Po tym czasie przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej do połowy schłodzone ciasteczka. Nadmiar czekolady ze spodu ciastek zebrać nożem. Układać ciastka spodem z mniejszą ilością czekolady na tacy/talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Zostawić do zastygnięcia czekolady.
Pozostałą czekoladę (jeśli zostanie) przełożyć do woreczka cukierniczego i na już przestudzonej warstwie czekolady zrobić ozdobne paseczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation