Kuchnia

Sałatki

Buraczki zasmażane

SKŁADNIKI
600 g małych buraczków
1 duże jabłko kwaśno - winne (np. szara reneta), obrane
1/2 małej cebulki
1 płaska łyżeczka mąki
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki oleju do smażenia
sól do smaku
Opcjonalnie: sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE
Buraczki wyszorować i ugotować w mundurkach (około 45 - 60 minut)*. Obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Oddzielnie zetrzeć jabłko.
Przygotować około 200 ml wrzątku. Cebulkę pokroić w kosteczkę, a następnie na oleju lekko ją przyrumienić na dużej patelni. Mieszając energicznie dodać mąkę, a następnie jabłko. Dolać trochę wrzątku i wsypać cukier. Smażyć do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.
Następnie ciągle mieszając, dodawać buraczki, doprawić solą i w razie potrzeby uzupełnić wodą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Można doprawić odrobiną soku z cytryny.
WSKAZÓWKI
* buraczki gotuje się w wodzie (około 1 godzina) po dokładnym ich umyciu i bez obierania skórek. Jednak aby zachować jak najwięcej cennych wartości, najlepiej upiec je w piekarniku. Każdy buraczek zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na blaszce i pieczemy w 190 stopniach C przez około 1 godzinę (małe buraczki), większe można przekroić i piec przez ok. 1 i 1/2 godziny. Można też gotować buraczki na parze lub w specjalnych garnkach bez użycia wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation