Kuchnia

Przepisy

Food Porn, Vegan Style: WEGAŃSKA LASAGNE Z SELEREM ZAMIAST MAKARONU, DUŻĄ ILOŚCIĄ WARZYW I BROKUŁOWYM PESTO

Składniki (forma 20x20 cm, 4-6 porcji)

Lasagne:

- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pałki selera naciowego
- 150 g czerwonej papryki (1/2 dużej)
- 200 g marchewki (2 małe)
- 10 cm pora
- 100 g pieczarek (2-4 sztuki)
- 2 kulki mrożonego szpinaku (lub 2 garście świeżego)
- 1 łyżka oleju
- 800 g selera (najlepiej największa bulwa, jaką uda nam się znaleźć, lub 2 średnie)
-1‒2 świeże pomidory do ułożenia na górze
-świeża bazylia (jeśli nie mamy, to dodajemy suszoną do sosu pomidorowego)

Sos pomidorowy:

- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (125 ml)
- 1 płaska łyżka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (pomijamy, jeśli używamy świeżej układanej w warstwach lasagne)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki cayenne lub chili
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka syropu słodzącego (np. klonowego lub daktylowego)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Pesto brokułowe:

- 200 g różyczek brokułu *
- 1/2 szklanki nerkowców, namoczonych przez noc
- 6 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

* używamy brokułu surowego lub mrożonego z paczki, który należy lekko rozmrozić, aby dał się zmiksować

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania pesto i sosu pomidorowego. Wszystkie składniki na oba komponenty miksujemy dokładnie, przekładamy do miseczek lub słoików i odstawiamy. Następnie myjemy warzywa do nadzienia lasagne. Pałki selera i pieczarki siekamy na cienkie plasterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, a por kroimy na talarki. Grzejemy olej na patelni, wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem i smażymy 3 minuty. Następnie dorzucamy resztę warzyw wraz ze szpinakiem i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.

W międzyczasie obieramy seler i kroimy na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny, ale ostrym nożem też się da. Najlepiej, gdy będą miały 1 mm, a maksymalnie 2 mm.

Gdy wszystkie składniki są gotowe, składamy nasze lasagne, wykładając kolejno:

1. sos pomidorowy
2. płaty selera
3. pesto brokułowe
4. podsmażone warzywa
5. świeżą bazylię
6. sos pomidorowy
7. płaty selera
8. pesto brokułowe
9. podsmażone warzywa
10. świeżą bazylię
11. sos
12. płaty selera
13. a na koniec plastry świeżego pomidora

Nagrzewamy piekarnik do 200°C, pieczemy całość 40 minut i serwujemy od razu.
Pozostałość przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation