Kuchnia

ciasta

Kokosowa pianka

Składniki

SPÓD:
Kostka do pieczenia Kasia
125 g
pokruszone herbatniki lub biszkopy
300 g
gorzka czekolada
1 opak
mleko
50 ml

PIANKA:
jogurt grecki
500 g
śmietanka 30%
300 ml
wiórki kokosowe
1 szklanka
cukier puder
1 szklanka
żelatyna
25 g

DEKORACJA:
truskawki



Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem.

Masę herbatnikową wyłóż na dno formy o wymiarach 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.

Jogurt wymieszaj z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody aby napęczniała.

Śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z łyżką ubitej śmietanki. Wymieszaj masę kokosową z żelatyną i śmietanką.

Otrzymaną masę przełóż do formy na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię.

W masę powciskaj umyte i osuszone truskawki. Całość odstaw do lodówki by deser dobrze stężał. Przed podaniem pokrój na kawałki tak by każdy kawałek zawierał 1 truskawkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation