Kuchnia
ciasta
Sernik jagodowy z białą czekoladą
Składniki:
(tortownica 22 cm)
KRUCHY SPÓD
110 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego
50 g kakao
40 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
MASA SEROWA
250 g jagód (mogą być mrożone)
300 g białej czekolady
200 g śmietanki 36%
500 g białego sera, trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
DODATKOWO
200 g jagód (lub borówek amerykańskich)*
250 ml śmietany 36%
łyżka cukru pudru
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).
Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy w malakserze, aż ciasto zbije się w jedną kulę (można też posiekać nożem i szybko wyrobić chłodnymi rękami). Chłodzimy przez 45 minut w lodówce.
Gdy ciasto się chłodzi siekamy czekoladę i umieszczamy w miseczce. 200 g śmietanki podgrzewamy prawie do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Po chwili mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawiamy.
Jagody wsypujemy do garnka, podgrzewamy, aż się rozmrożą i puszczą sok. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Z powrotem wlewamy do garnka i odparowujemy na wolnym ogniu, aż zostanie około pół szklanki gęstego płynu (około 10 minut). Studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim dno tortownicy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu spodu temperaturę piekarnika obniżamy do 150 stopni, wyłączamy termoobieg.
W dużej misce miksujemy razem twaróg i mascarpone. Dodajemy przestudzony sos czekoladowy, żółtka i puree jagodowe. Miksujemy.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy będą gotowe, dodajemy łyżkę białek do masy serowej i energicznie mieszamy rózgą kuchenną, aby rozrzedzić masę. Kolejne porcje białek BARDZO DELIKATNIE łączymy z masą (również za pomocą rózgi).
Masę delikatnie wylewamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy 60 minut w 150 stopniach, aż wierzch sernika zetnie się (może się lekko trząść). Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy (najlepiej oddzielić boki sernika od formy ostrym, wilgotnym nożem). Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru, za pomocą łyżki wykładamy na wierzch sernika. Ozdabiamy jagodami (borówkami).
Smacznego :)
*należy sprawdzić, czy owoce nie są uszkodzone/pogniecione, ponieważ mogą zabarwić śmietanę.
MA==