Kuchnia

dietetyczne

Mazurskie dzyndzałki, dużo lepsze od tradycyjnych pierogów z mięsem.


Pierogi z surowym mięsem wieprzowym

na ok. 60 pierogów

maślane ciasto na pierogi:

500 g mąki + trochę do podsypywania
60 g (¼ szklanki) masła, rozpuszczonego i przestudzonego
250 ml (1 szklanka) ciepłej wody + więcej w razie potrzeby

farsz z mielonej wieprzowiny:

800 g mielonej łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku, posiekane
1½ łyżeczki soli
1 średnia cebula, bardzo drobno posiekana
2 łyżeczki majeranku
świeżo mielony pieprz, według uznania
1 jajko
4-5 łyżek zimnej wody lub bulionu

Zrób ciasto na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dolej rozpuszczone masło i wymieszaj. Dolewaj po trochu ciepłą wodę i zacznij wyrabiać, do połączenia składników. Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym, przez około 5 minut. Jeśli będzie trzeba, dodaj więcej ciepłej wody w trakcie zagniatania. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Przygotuj farsz. Mielone mięso włóż do miski. Posiekany czosnek rozetrzyj na pastę z solą. Dodaj do mięsa razem z cebulą, majerankiem, pieprzem i jajkiem. Wyrób na jednolitą masę, łyżką lub wymieszaj w robocie kuchennym. Dodaj do farszu kilka łyżek wody lub zimnego bulionu, by był bardziej soczysty. Dopraw farsz dodatkowo, w razie potrzeby.

Ciasto pierogowe podziel na 4 części i wałkuj je po kolei, niezbyt grubo. Wycinaj spore krążki, po ok. 9 cm. Nakładaj na nie po łyżce farszu i sklejaj w półksiężyce. Gotowe pierogi przykryj ściereczką, by nie wysychały, gdy będziesz robić resztę.

Wrzucaj porcjami na lekko wrzącą, osoloną wodę i gotuj 5 minut od wypłynięcia.
Propozycje podania

Nasze pierogi z surowym mięsem można podać w gorącym rosole lub bulionie, posypane świeżo zmielonym pieprzem. Albo tak jak pielmieni, czyli skropione octem, z dodatkiem śmietany i musztardy.

Nam bardzo smakują również podane na sposób chiński, z pikantnym słodko-kwaśnym sosem na bazie ciemnego octu ryżowego i sosu sojowego. By zrobić ten sos wymieszaj 3 łyżki ciemnego chińskiego octu Chinkiang, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę oleju chili i drobno posiekany ząbek czosnku. Możesz też dodać odrobinę oleju sezamowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation