Kuchnia

Przetwory

"Chilli - czosnkowy sos a'la Tao Tao"


"Chilli - czosnkowy sos a'la Tao Tao"
Składniki:

1 kg czerwonej papryki
200 g ostrych papryczek chilli
2 średniej wielkości główki czosnku
1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
250 g cukru żelującego
1 łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Na blaszce układamy umyte papryki oraz chilli.
Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około dwadzieścia minut (na skórce muszą pojawić się lekko spalone plamy).

Następnie wyłączamy piekarnik (nie otwieramy go) i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Po wyciągnięciu obieramy papryki ze skórek z dużych usuwamy nasionka, natomiast chilli dosłownie 'wyciskamy' do garnuszka.
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kolorowy pieprz oraz sól.

Sos doprowadzamy powoli do wrzenia, następnie miksujemy i dosypujemy cukier żelujący.
Postępujemy według wskazówek na opakowaniu.

Przecieramy sos przez bardzo drobne sitko i przelewamy do niewielkich słoiczków. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation