Kuchnia

Przetwory

przetwory - Z pamiętnika piekarnika


Keczup mojej mamy



5 kg pomidorów
1 kg czerwonej papryki
1 kg papierówek
6 szt papryczek chili
3 łyżki soli
0.5 kg cukru
2 szklanki octu
1 szklanka oliwy
5 główek czosnku (około 20 dag)




Pomidory myjemy, mielimy w maszynce do mielenia mięsa, przecieramy przez sito lub durszlak, aby pozbyć się pestek i skórki, wlewamy do dużego garnka. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, mielimy, wkładamy do garnka z pomidorami. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do pomidorów i papryki, dodajemy sól, gotujemy około 2 godzin lub do momentu, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
Następnie do garnka dolewamy ocet, oliwę, wsypujemy cukier i całość gotujemy jeszcze 30 minut.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę (lub siekamy), mieszamy z keczupem, zagotowujemy i napełniamy słoiki.
Jeśli chcemy przechowywać dłużej, to pasteryzujemy około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation