Święta i uroczystości

boże narodzenie

Śledzie po sułtańsku


6-7 filetów śledziowych
4 cebule
1/3 szkl. rodzynek (lub nieco więcej, wg upodobań)
około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 5 minut. Odcedzamy.

Cebule kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielką ilością wody mieszamy. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Smażymy około 2-3 minut. Odstawiamy do przestudzenia.



Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo słone można je wcześniej wymoczyć w wodzie lub mleku). Układamy w słoiku naprzemiennie z przygotowaną zalewą.

Odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation