Święta i uroczystości

boże narodzenie

Jabłka pod piernikową kruszonką

Składniki:

5-6 średniej wielkość jabłek

masło do wysmarowania formy

1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego muscovado

½ łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka mocno pokruszonych pierniczków korzennych, kupnych lub upieczonych samodzielnie

1 szklanka mąki pełnoziarnistej (3 zboża)

100 g zimnego masła

2 łyżki cukru ciemnego cukru trzcinowego muscovado

1 łyżka przyprawy korzennej do piernika domowej roboty, przepis tutaj

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka oleju roślinnego

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części. Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy cynamonem i cukrem.

Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie rękom formujemy kruszonkę.

Przygotowane wcześniej jabłka posypujemy piernikową kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation