Kuchnia

ciasta

Popapraniec


5 całych jaj + 3 białka
1 szkl. cukru
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. oleju
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. maku
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, wymieszać, następnie żółtka i olej. Mąkę z wproszkiem przesiać dodawać po trochu i delikatnie mieszać łyżką.
Ciasto podzielić na 3 równe części: do jednej dodać wiórki, do drugiej mak a do trzeciej kakao.Gotowe ciasta przełożyć na zmianę do foremki (20x36cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Piec ok. 45 min. w temp. 180'C, jak się zarumieni zmniejszyć temp.


Krem budyniowy:
3 szkl. mleka
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
250 g masła
1 kieliszek wódki

2 szkl. mleka zagotować z cukrem. Do 1 szkl. mleka dodać żółtka, mąki i wszystko wymieszać mikserem. Zmniejszyć ogień i wylać do mleka energicznie mieszając. Jak zacznie się gotować wyłączyć. Wystudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wlać wódkę.

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy (z Łowicza duży słoik)
100g płatków migdałowych
1 łyżka masła
50g czekolady gorzkiej lub mlecznej (ja daję pół na pół)
4 łyżki mleka
4 kieliszki wódki

Czekoladę roztopić w garnuszku, dodać mleko, wymieszać.
Płatki migdałów przyrumienić na patelni na maśle.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na poł. Nasączyć oby dwie części (3/4 szkl.zimnej wody przegotowanej i 3 kieliszki wódki).
Posmarować połowę dżemu, następnie większą połowę kremu, przykryć drugą połową ciasta, docisnąć i znowu posmarować dżemem i kremem.

Posypać migdałami i ,,pomazać" polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation