Kuchnia
ciasta
Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe
Składniki:
Ciasto:
5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
200g cukru
200g Majonezu Kieleckiego
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Do nasączenia:
110ml likieru pomarańczowego (alkohol można zastąpić posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
60ml wody
Dodatkowo:
3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury
Krem czekoladowy:
700ml mleka
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 łyżeczka cynamonu
2 budynie czekoladowe bez cukru
40g mąki pszennej
50g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
100g mlecznej czekolady
250g masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru pudru
Pianka pomarańczowa:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 galaretka pomarańczowa w proszku
180ml gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
Wierzch:
około 40-50g gorzkiej czekolady startej na tarce z drobnymi oczkami (można zastąpić wiórkami czekoladowymi)
Do ozdoby:
ubita śmietanka (ubiłam 200ml śmietanki z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżeczką fixsu)
gwiazdki czekoladowe
kolorowa posypka cukrowaŚwiąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczoweCiasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia.2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.3. Do jajecznej masy dodać majonez, skórkę pomarańczową i wymieszać szpatułką, patrz FILM.4. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.Krem czekoladowy:
6. Do rondelka wlać około 450ml mleka, dodać cukier z wanilią, cynamon, obie czekolady i postawić na ogniu, zagotować, od czasu do czasu mieszać, aby czekolada się roztopiła.7. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie w proszku, mąkę pszenną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.8. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.9. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.10. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier puder i jeszcze ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.Składanie ciasta:
11. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce.12. Nasączone ciasto posmarować cienko dżemem pomarańczowym i na ciasto wyłożyć czekoladowy krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem.Pianka pomarańczowa:
13. Galaretkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia.14. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno. Ciągle mieszając mikserem wlać galaretkę, ważne, aby nie była tężejąca, może być nawet delikatnie ciepła, wymieszać, patrz FILM.15. Piankę pomarańczową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Wierzch posypać startą czekoladą i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.16. Schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Porcje ciasta można ozdobić kleksem bitej śmietany i czekoladowymi gwiazdkami. Przed samym podaniem można posypać kolorową posypką cukrową.
MA==