Kuchnia
kulinaria
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
CIASTO MAKOWE / BLATY:
* mak mielony – 300 g
* cukier drobny – 270 g
* jajko – 7 szt
* kasza manna – 3 łyżki
* bułka tarta – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka
KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM:
* likier śmietankowy Baileys – 125 ml
* żółtko – 3 szt
* cukier – ok. 50 g
* mleko – 170 ml
* mąka pszenna – 18 g
* mąka ziemniaczana – 18 g
* serek mascarpone – 250 g
* prażynki do tortów – ok. 0,5 szkl
KREM KOKOSOWY:
* mleko kokosowe – 250 ml
* żółtko – 1 szt
* małe jajko – 1 szt
* cukier – 100 g
* maka pszenna – 1,5 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* masło – 150 g
* kokos – 0,5 szkl
* likier kokosowy Malibu – 2 łyżki
* spirytus – 1 łyżka
BEZA WŁOSKA:
* drobny cukie – 1 szkl
* woda – 1/4 szkl
* białko – 3 szt
* sol – 1 szczypta
DO NASĄCZENIA:
* słodka herbata
DODATKOWO:
* dżem z aronii
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BLATY MAKOWE:
Mak „parzymy” wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia i ekstraktem – wszystko razem dokładnie miksujemy.
Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut / 170C. Po upieczeniu dokładnie studzimy w uchylonym piekarniku.
Kroimy na 3 blaty.
KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM:
Do zagotowanego, gorącego mleka dodajemy alkohol, mieszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę, dodajemy przesiane mąki i miksujemy na gładką masę.
Tak przygotowaną masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko.
Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu.
Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie.
Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem.
KREM KOKOSOWY:
Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy.
Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy odlane mleko kokosowe i obie mąki – miksujemy.
Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puch i łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń kokosowy.
Dodajemy likier i kokos – mieszamy, chłodzimy.
BEZA WŁOSKA:
Białka ubijamy z solą do momentu „miękkich wierzchołków”.
Wodę gotujemy z cukrem, a gdy zawrze gotujemy 3 minuty, do tzn „próby piórka”.
Do ubitych się białek wlewamy gorący syrop cieniutkim strumieniem i ubijamy na wysokich obrotach, aż białka wystygną i misa miksera będzie chłodna.
CAŁOŚĆ:
Układamy 1 blat ciasta, nasączamy go słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zalewamy połową kremu śmietankowego, posypujemy prażynkami.
Przykrywamy drugim blatem makowym, ponownie nasączamy słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zlewamy kremem kokosowym i posypujemy prażynkami.
Przykrywamy ostatnim blatem makowym, nasączamy słodką herbatą i smarujemy resztą kremu śmietankowego( łącznie z bokami ).
Wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Po tym czasie dekorujemy bezą włoską, opalamy i podajemy!
MA==