Kuchnia

Bez glutenu

chleb bezglutenowy - składniki na 1 bochenek:

500 g mąki bezglutenowej*
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka pestek z dyni
1,5 łyżki soli
2 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych
550 ml lekko ciepłej wody
wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. jeśli używacie świeżych drozdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej zaczynu. przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości.

po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. ciasto przełożyć do formy, wyrównać. przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja.

piec w temperaturze 230ºc przez 50 - 60 minut. wyjąć, przestudzić na kratce. wierzch chleba często bywa popękany.

* było to moje pierwsze pieczenie z mąką bezglutenową, zastosowałam więc 'gotową' mąkę bezglutenową, nie chcąc kupować kilku kilogramów różnych mąk, które ciężko byłoby mi potem wykorzystać. użyłam doves gluten & wheat free, plain white flour - mieszanka mąk: ryżowej, ziemniaczanej, tapioki, mazeiny, gryczanej. można użyć dowolnej mąki bezglutenowej, starając się znaleźć mieszankę bez żadnych dodatków chemicznych typu guma guar, bez sody lub proszku do pieczenia. należy wziąć pod uwagę, że mąka różnych firm może potrzebować minimalnie większej ilości wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation