Serniko- makowiec na spodzie piernikowym
Piernikowy, kruchy spód:
1 szklanka mąki pszennej
2 jaja
50 gram masła
50 gram miodu
1/2 łyżeczki sody
łyżka przyprawy do piernika
łyżka kakao
Masa serowa:
750 gram trzykrotnie zmielonego twarogu
3 jaja
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
Masa makowa:
2 szklanki suchego maku
litr mleka
1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki Amaretto
sok z połowy pomarańczy
3-4 łyżki mąki pszennej
2 jajka
garść kandyzowanej papaji
Polewa:
100 gram czekolady deserowej
2 łyżki masła
migdały do dekoracji
Masa makowa
Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia.
Składniki na masę serową dokładnie miksuję do połączenia. Aby nie narobić dodatkowego bałaganu, zobacz jak zmiksować ciasto skutecznie a przy tym mając nadal porządek w kuchni:
https://www.youtube.com/watch?v=wqNaV-M13T0
Piernikowy spód
Rozpuszczam masło z miodem. Mieszam z mąką, jajami, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Zagniatam jednolite ciasto, którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę serową. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce.
Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam nią schłodzony sernik. Dekoruję migdałami