Kuchnia

ciasta

CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM



Składniki:

Biszkopt ( forma25x35cm):

8 średnich jajek ( osobno białka i żółtka)
1 ¼ szklanki drobnego cukru
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika

Krem budyniowy:

2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
½ szklanki cukru
½ laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
200g masła w temperaturze pokojowej

Krem śmietanowy:

500ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
2x śmietan fix (pominęłam)

Dodatkowo:

2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 2 ½ szklanki wrzątku
1 słoik dżemu porzeczkowego (280-300g)

Polewa:

170g czekolady
3 łyżki masła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation