Kuchnia

ciasta

Ciasto na eklery

SKŁADNIKI:

-Masło 100 g
-Jajka - 4 sztuki
-Mąka pszenna 180 g
-Sól 1,5 g

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA:

1. Zagotować 250 ml wody, dodać olej, sól, doprowadzić do wrzenia.

2. Wsypać mąkę do wrzącej wody, dobrze wymieszać i gotować przez 2 minuty.

3. Ostudzić trochę.

4. Dodać jedno jajko, dobrze wymieszać, dodać drugie, wymieszać- i tak kolejne.

5. Przykryć blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

6. Łyżką lub za pomocą szprycy do ciasta umieścić ciasto w formie rurek o długości 10-11 cm.

7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do złotego koloru, przez około 35-40 minut.
Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.

8. Napełnić gotowe ciasta kremem za pomocą szprycy cukierniczej.

9. Można polać ciastka rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation