Kuchnia

pieczone mięsa

Szynka pieczona w rękawie

1,5 kg mięsa od szynki wieprzowe
marynata:
1,5 litra wody
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziele angielskie
5 ziaren jałowca
60 g soli peklowej
1/2 łyżeczki cukru

do natarcia:
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka majeranku

Mięso myję i oczyszczam. Do garnka wlewam wodę, i dodaję wszystkie przyprawy, zagotowuję. Odstawiam z ognia i dodaję sól peklową i mieszam.Zalewę studzę i do zimnej wkładam mięso. Przykrywam i wkładam do lodówki na 7 dni. Przełożyłam do naczynia szklanego. Raz dziennie mięso należy przewrócić żeby się równo peklowało.
Po tym czasie, mięso wyjmuję, osuszam. Szynkę nacieram majerankiem i papryką.Sznuruję ją białym sznurkiem na około i w poprzek.Przekładam do rękawa do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego w brytfannie bez przykrycia, temp 180 stopni na 1,5 godziny. Piętnaście minut przed końcem nacinam rękaw żeby szynka się przyrumieniła.Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation