Kuchnia

pieczone mięsa

Wędlina z piersi kurczaka

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
ok. 1 łyżki soli
ulubione zioła do kurczaka (użyłam łagodnej przyprawy do kurczaka z Tesco), mieszankę ziół można zastąpić czosnkiem i świeżym rozmarynem.

Mięso osuszyć i natrzeć solą. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia piersi oprószyć przyprawami. Mniejsze kawałki mięsa włożyć między dwie większe i całość obwiązać bawełnianym sznurkiem. Kawałki, które będą wewnątrz pieczeni można oprószyć żelatyną w proszku, utworzy nam się wtedy galaretka (etap ten można pominąć).
Po zewnętrznej stronie powinna znajdować się śliska część mięsa.
Tak przygotowane mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 1 godziny.
W połowie pieczenia, podlać nieco wodą.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation