Kuchnia

mięsiwa

Świąteczna szynka w cytrusowo-korzennej glazurze

- Proste Przepisy

Święta, choinka, prezenty… Jako dziecko czekałam na nie z utęsknieniem. Miały w sobie coś wyjątkowego i magicznego. Miały coś, czego jako dorosła osoba nie potrafię już odnaleźć. Staram się przynajmniej moim dzieciom zapewnić tę magię, by kiedyś miały co wspominać…
A ja w tym roku znów spróbuję odnaleźć w sobie to dziecko, którym byłam. Wcale nie tak łatwo sprostać byciu dorosłym.
Pozostając przy temacie mięs nie można nie wspomnieć o pięknej, błyszczącej szynce, która musi stać się przebojem na świątecznym stole. Wbrew pozorom, przygotowanie jej nie jest takie skomplikowane, na jakie wygląda.
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15h
Składniki:
1-1,2kg szynki wieprzowej
500g pomarańczy
100g cytryny
100ml białego wina
120g miodu
9g przyprawy do piernika
15g soli
60ml oleju z pierwszego tłoczenia Kujawski
10g goździków
Zdjęcie - Świąteczna szynka w cytrusowo-korzennej glazurze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie wyszorowałam. Starłam skórkę z jednej, sok wycisnęłam ze wszystkich owoców.
W garnku zagotowałam soki z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Gotowałam 5 minut i odstawiłam do wystudzenia.
Mięso zalałam chłodną marynatą. Zalewając gorącą mięso ścięłoby się, a tego nie chciałam. Wystającą część posmarowałam łyżką oleju, przykryłam i wstawiłam do lodówki na 12 godzin. W tym czasie 3 razy odwracałam mięso, za każdym razem polewając łyżką oleju.
Ostrym nożem nacięłam na zamarynowanym mięsie kratkę. Przełożyłam do naczynia, polałam 1/3 marynaty. Piekłam pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180°C, odkryłam mięso, polałam powstałym podczas pieczenia sosem i piekłam kolejne 30 minut.
Pozostałą marynatę zagotowałam, dodałam resztę miodu i zredukowałam do konsystencji dość gęstego syropu.
Po 30 minutach szynkę wyjęłam i odlałam z dna naczynia sos.
Mięso naszpikowałam goździkami i posmarowałam syropem z marynaty. Zapiec 10-15 minut.
Porady:
Na ok. godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Upiecze się równomiernie, będzie bardziej miękkie i soczyste.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation