Kuchnia

kuchnia

Kąski drobiowo-kokosowe

Kąski podałam z Party DIP meksykański Prymat.

Składniki:
500 g piersi kurczaka
cytryna
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
2 jajka + 3 łyżki mleka
szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki bułki tartej
Party DIP meksykański Prymat
olej do smażenia
Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski i oprószyć lekko solą i pieprzem. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć, Skórkę zetrzeć i wycisnąć sok. Do cytryny dodać ostrą paprykę, curry, imbir i oliwę, wszystko wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka i odstawić do lodówki na 30 minut.
Kokos wymieszać z bułką tartą. Jajka rozkłócić z mlekiem.
Każdy kawałek kurczaka moczymy w jajku i panierujemy w kokosie, smażymy na głębokim tłuszczu. Tłuszcz nie może być za gorący, smażyć musimy kilka minut, tak by mięso się usmażyło a kokos się nie spalił. Gotowe układać na ręczniku papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kąski kokosowe podawać z dipem Meksykańskim, rozrobionym wg przepisu na opakowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation