Kuchnia

kuchnia

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą


Składniki
2 porcje

1 łyżka oliwy
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 mały por
1 duża marchewka
1 mała puszka kukurydzy
1 litr bulionu lub rosołu
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/4 szklanki śmietanki 30% lub mleka kokosowego
przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, suszonego oregano, mielonej kolendry oraz sól i pieprz
do podania: świeża kolendra lub natka


Przygotowanie

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojonego pora (biała i jasnozielona część) i chwilę razem podsmażać.
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać przyprawy i chwilę podsmażać mieszając. Dodać kukurydzę oraz wlać gorący bulion, zagotować.
Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Zupę doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.
Podawać z posiekaną kolendrą lub natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation